Les organitzacions de la societat civil presentem un manifest amb deu mesures clau per viure en una Catalunya amb dret a l’habitatge digne i assequible

Aquest matí 16 organitzacions i entitats de la societat civil ens hem unit davant de la Casa Orsola per presentar públicament un manifest amb deu mesures concretes pel dret a l’habitatge digne i assequible a Catalunya que el nou govern i el Parlament sorgits de les eleccions del 12 de maig

Les organitzacions signants creiem que hem arribat a una situació límit que cal deixar enrere si volem un futur viable per al nostre país i per això instem a les principals candidatures que responguin davant la ciutadania si les assumeixen o les rebutgen

Adhereix-te al manifest a través d'aquest enllaç

Aquest matí 16 organitzacions i entitats de la societat civil ens hem unit davant de la Casa Orsola, un emblemàtic bloc en lluita de Barcelona contra l’especulació, per presentar públicament un manifest amb deu mesures concretes pel dret a l’habitatge digne i assequible a Catalunya que el nou govern i el Parlament sorgits de les eleccions del 12 de maig han de posar en marxa per capgirar la situació d’emergència habitacional que pateix el país. Actualment, les dificultats generalitzades per accedir o mantenir un habitatge digne i assequible són un dels principals vectors de desigualtat de la societat catalana. La protecció d'aquest dret fonamental no està garantit i les organitzacions signants creiem que hem arribat a una situació límit que cal deixar enrere si volem un futur viable per al nostre país.

El model actual ens ha portat a una situació de misèria i desigualtat insostenible en tots els sentits. Els seus efectes s'han manifestat en l'angoixa dels desnonaments, en la inseguretat de la manca de llar, en la pobresa energètica en la qual viuen milers de famílies, en la normalització que hi hagi persones vivint al carrer mentre hi ha milers d’habitatges buits, en la por que pateix una gran part de la població per no poder assumir l’increment del preu de l’habitatge, en què les persones sense papers siguin excloses del parc públic d’habitatge, en els costos creixents i insostenibles a pagar el lloguer o hipoteca... Mentrestant, s’han anat posant pedaços en forma de polítiques d’habitatge totalment insuficients, un fracàs institucional que volem denunciar sense embuts i que cal revertir com a primera prioritat els propers anys.  

És per això que plantegem 10 mesures que no són meres conjectures, sinó polítiques concretes i possibles que el proper Govern de la Generalitat, junt amb el Parlament de la propera  legislatura i la resta d’administracions han d’assumir i endegar:

  1. Pla de Xoc per acabar amb el sensellarisme i per reduir la vergonyosa llista d’espera de les meses d’emergència a zero, reallotjant en habitatges dignes i no en pensions.
  2. Assolir una inversió en polítiques d’habitatge del 2% del PIB i augmentar els habitatges públics fins a posar la llista de 86.876 sol·licitants a zero. 
  3. Assegurar l’accés als recursos públics d’habitatge a totes les persones migrades, actualment excloses, i sancionar als qui exerceixen el racisme immobiliari.
  4. Estendre i consolidar a les ciutats catalanes les mesures com la reserva del 30% en noves construccions i rehabilitacions per generar habitatge protegit en sòl urbà.
  5. Sancionar els propietaris que incompleixin les lleis de regulació de preus i lloguer social obligatori. Posar en funcionament immediatament el decret llei de lloguers de temporada i d’habitacions.
  6. Fer complir la Llei 24/2015 i tots els instruments que se'n derivin per tal de garantir l'accés universal a l'aigua i l'energia a tota la població.
  7. Blindar el patrimoni públic d’habitatge, evitant la seva pèrdua i recuperar els habitatges buits (expropiació o cessió obligatòria gratuïta) dels grans tenidors i “fons voltors” per a lloguers socials.
  8. Implementar un programa ambiciós que abordi la despoblació, i faciliti l’arrelament en l’entorn rural amb actuacions específiques i inversió en la garantia del dret a l’habitatge.
  9. Prohibir el lloguer turístic mentre no estigui garantida la primera residència a tota la població; i aplicació de mesures anti-especulatives i contra l’expulsió residencial urbana i rural.
  10. Impuls del cooperativisme d'habitatge en cessió d’ús i fórmules amb control comunitari, buscant l’assequibilitat del model mitjançant inversió, finançament, mesures fiscals i legals. 

Els drets no es poden segmentar o aïllar i l'accés a l'habitatge és la porta a altres drets fonamentals. No tenir habitatge implica no poder construir un projecte de vida digna. Demanem als/les candidates a les properes eleccions catalanes del 12 de maig a què escoltin i responguin davant la ciutadania si les assumeixen o les rebutgen.

La pluralitat d'organitzacions que formen el moviment pel dret a l'habitatge a Catalunya reclamem un canvi urgent i necessari. Existeix un consens social molt ampli en aquesta direcció. Només uns pocs defensen l’status quo, i només perquè nodreixen els seus beneficis. Entre les 16 organitzacions o lluites de referència signants es troben les PAH catalanes, el Sindicat de Llogateres, la FAVB, l’Observatori DESCA, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, la Sectorial d’Habitatge Cooperatiu de la Xarxa d’Economia Social (XES), Resistim al Gòtic, la Plataforma Regularización Ya!, Plataforma Stop Hard Rock, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Pirineu Viu, Las Kellys, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció de Catalunya, Aigua és Vida, i la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

Fem una crida a tota la societat civil organitzada perquè s'adhereixi al manifest i en faci difusió. 

Volem viure en una Catalunya amb el dret a l’habitatge garantit, ens hi va el futur!

Multimedia