L'accés als serveis a les persones als pobles petits de muntanya - Reptes de les polítiques públiques i de l'economia social i solidària

Els projectes Actua i Betula impulsen unes jornades sobre els serveis a les persones als pobles petits i de muntanya

Els dies 13 i 19 de desembre, en format virtual, es debatràn els reptes que afronten els pobles rurals pel que fa als serveis a les persones, així com els riscos i impactes de processos de privatització

A finals d'aquest 2022, des del Baix Solsonès i el Cadí-Moixeró s'impulsen de manera compartida unes jornades que busquen aprofundir en la realitat dels pobles petits i de muntanya pel que fa a l'accés als serveis a les persones i els reptes que tenen en aquest sentit les polítiques públiques i l'economia social i solidària (ESS).

El projecte Betula es dedica, des del 2018, a la promoció local i desenvolupament comunitari dels pobles del Cadí Moixeró, amb la participació activa d'entitats socials i culturals, ajuntaments i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Per altra banda, l'Actua és un servei d'acompanyament i promoció de l'acció popular als pobles del baix Solsonès i rodalies.

A la primera sessió, del dia 13 de desembre a a les 18:30 hores, i de la mà de la Directora General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, l'associació de Micropobles i l'associació GIGA del Solsonès, reflexionarem sobre quins són els reptes de les polítiques públiques per a la millora de l'accés i qualitat dels serveis a les persones als pobles petits i de muntanya. L'Observatori DESC, de la mà de la Marta Ribera, tècnica de Justícia Econòmica, aportarà elements per reflexionar quin és el paper de les entitats de l'economia social i solidària en la garantia dels serveis a les persones, i ens ajudarà a reflexionar i a visualitzar la línia que separa la millora de la cobertura de serveis bàsics a les persones dels processos de privatització.

La segona sessió tindrà lloc el dia 19 de desembre, a la mateixa hora, a les 18:30h. En aquesta ocasió es presentaran quatre experiències de l'economia social i solidària (ESS) que milloren la cobertura de serveis a les persones i de prestacions socials a partir de fons mutuals i cooperatius. Com a experiències d'entitats de l'ESS hi participaran una cooperativa i una associació: la cooperativa Pediatria dels Pirineus, que ofereix serveis de pediatria, ginecologia i obstetrícia a comarques com l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça, i l'associació GIGA , que ofereix serveis a persones amb malalties neurodegeneratives o dany cerebral adquirit al Solsonès i comarques veïnes. Per la seva part, el comitè d'empresa dels estibadors del Port de Barcelona presentarà el seu fons de Pensionistes, i una darrera iniciativa (pendent de confirmar) que presentarà l'experiència d'un fons cooperatiu per a la millora de les prestacions del permís de maternitat i paternitat.

Per tal d'assistir a les sessions programades, es recomana inscripció prèvia actua@larada.coop/betula@larada.coop o als telèfons 623 61 12 11 i/o 660 52 85 82.

Multimedia

Información

Tipus
Jornada
Fecha/s
Martes, 13 Diciembre, 2022 - 18:30
Fecha/s

13 i 19 de desembre de 2022 a les 18:30 h

Lloc

En línia