L'Observatori DESCA presentem la limitació de compres especulatives a l’ISHF

Després de la darrera edició a Barcelona, la setmana passada es va dur a terme la quarta edició de l’International Soucial Housing Festival (IHSF) a Dublin. Des de l’Observatori DESCA hi vam tenir l’oportunitat de participar i escoltar els reptes, reflexions i històries de nombrosos governs, promotors socials, cooperatives d’habitatges, acadèmiques i membres de la societat civil que treballen per generar un sistema d’habitatge capaç de fer front els reptes de l’actual crisi crònica d’habitatge.
Amb més de 2000 assistents de 4 continents, va ser una oportunitat per compartir la feina que estem fent des de les entitats socials a Barcelona amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i aprendre de bones pràctiques pel que fa a l’emergència habitacional i les polítiques pel dret a l’habitatge i l’energia.
A més, en el marc del festival vam coorganitzat el seminari ‘Advancing Policies Against Speculation in Housing Investment in Favour of the Social Function of Housing’ conjuntament amb Habitat International Coalition, International Institute for Environemnt and Development i The Shift. En el mateix, es va fer una panoràmica des de la perspectiva internacional de la financiarització de l’habitatge, a l’especulació i corrupció a Kinshasa, a les diferents formes en que és possible limitar o prohibir les compres especulatives d’habitatge, des de l’augment de les càrregues impositives, passant per la limitació de compravenda a no residents, a la limitació de qualsevol compravenda que no tingui per objecte habitar l’habitatge o destinar-lo a habitatge públic.
Perquè si la financiarització de l’habitatge és un dels principals problemes de l’exclusió residencial als nostres territoris, la limitació de compres especulatives en l’habitatge ataca precisament el principal mecanisme en que es produeix aquest fenomen que danya els nostres territoris. És evident, però sense compres especulatives és més difícil especular. I en un context de venta dels actius per part dels fons inversors a mitjans i petits especuladors, és important aprofitar l’oportunitat per ampliar el parc públic d’habitatge, amb l’aprovació d’aquesta mesura en paral·lel a altres com l’augment del pressupost per habitatge, el suport a les cooperatives d’habitatge i l’aplicació del tanteig i retracte.
D’aquesta forma combinada, la mesura exposada tindria la possibilitat d’augmentar el parc públic d’habitatge, mitigar la petjada de carboni, eficient en termes econòmics, i permetria protegir moltes famílies vulnerables que ocupen els habitatges en mans de fons d’inversió.
Esperem que al pròxim ISHF, que es celebrarà a Lisboa al 2027, alguns dels riscos de l’augment del parc públic d’habitatge s’hagin previngut -com la participació i condicionament dels fons d’inversió en aquesta missió- i s’hagin aprofitat algunes de les oportunitats virtuoses de finançament europeu i col·laboració entre comunitats afectades, moviments civils, cooperatives i administracions públiques.
Multimedia
