Participem al debat de la Biennal del Pensament sobre la qüestió del Patrimoni

Participem a la Taula rodona - El Patrimoni a Barcelona, en el marc de la Biennal del Pensament 2020  

L'Observatori DESC va participar en els debats de la Biennal del Pensament 2020 sobre la qüestió del Patrimoni a Barcelona, davant de la necessitat d'una revisió del Catàleg de Patrimoni arquitectònic es va obrir un espai de reflexions al voltant del concepte de Patrimoni.

Irene Escorihuela, Directora de l'Observatori va posar en relleu que la protecció del patrimoni de la ciutat ha de ser també protegir la vida dels barris. Des de l'Observatori DESC hem treballat la qüestió de béns comunies i urbans que està vinculat al que és més col·lectiu, que genera una identitat compartida i amb la idea de cuidar els béns comuns: també l'intangible i immaterial que suposa el patrimoni ciutadà. A la intervenció Irene Escorihuela va ressaltar que quan la protecció del patrimoni no es tradueix en una protecció de la vida en els barris arriben amenaces com la gentrificació i el turisme, expulsant al veïnat que és qui construeix xarxes de suport, ofereix serveis de comunitat, qui fa l'art popular... A més, es fa afegir que la desaparició dels i les veïnes suposa el fi del teixit productiu i de proximitat.

La sessió va posar sobre la taula que el Patrimoni ara és una oportunitat i que cal afrontar-lo amb una òptica nova més vinculada a la cultura de la sostenibilitat, de la cura de l'entorn urbà i a la memòria col·lectiva. En aquest sentit es va parlar del patrimoni natural, la renaturalització de la ciutat i especialment la importància de la cocreació de la ciutat i de posar en el centre la vida del veïnat.

La trobada on es va reflexionar sobre aquests temes va ser una taula rodona presidida per Janet Sanz i Joan Subirats, amb la participació de:

Moderador: Alessandro Scarnato
Ponents: Irene Escorihuela, Mariona Genís, Xavier Monteys i Maria Rubert.
Fila zero: Jaume Artigues, Josep Bohigas, Josep Maria Boronat, Juli Capella, Reinald González, Itziar González-Virós, Laia Grau, Lourdes Mateo, Xavier Matilla, Eva Prats, Anna Ramos, Albert Recio, Gemma Serch, Carles Vicente i Antoni Vilanova.

Vídeo de la sessió

Multimedia

biennal del pensament 2020