Què és el dret a la ciutat i com s'implementa segons els activistes que lluiten per conquerir-lo?

La Plataforma Global pel Dret a la Ciutat (GPR2C, per les sigles en anglès), de la qual és membre l’Observatori DESC, es va reunir el mes d'abril passat a Barcelona per celebrar la primera trobada regional europea, que va posar en contacte 74 participants de 19 països -Alemanya, Bèlgica, Brasil, Canadà, Croàcia, Espanya, França, Ghana, Grècia, Itàlia, el Marroc, Mèxic, Montenegro, Portugal, Regne Unit, Sèrbia, Suïssa, Taiwan i Tunísia- procedents de diferents àrees de treball: moviments socials, defensors de drets humans, organitzacions no governamentals, acadèmics, sector públic, fundacions i organitzacions internacionals.

Entre grups de treball i sessions plenàries de la trobada, alguns dels assistents van explicar què significa el dret a la ciutat per a ells, alhora que van compartir una experiència de la seva implementació en els seus països.

En aquesta llista de reproducció a Youtube podeu conèixer els testimonis de diversos participants del Brasil, Espanya, Portugal, Canadà i França, que defineixen el dret a la ciutat com una eina per fer efectius la resta de drets socials, la via perquè els ciutadans s'apoderin de la ciutat, que ha de ser inclusiva i solidària, o com una perspectiva holística dels drets humans. Hem recollit algunes d'aquestes idees en aquest vídeo resum.

Els participants ens van explicar també experiències de conquesta de dret a la ciutat: en les assemblees de barri a Barcelona, en la reclamació de la sobirania alimentària a les zones urbanes i rurals, en les lluites de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per acabar amb els desnonaments o el fideïcomís de terres comunitàries per transformar-les en cooperatives d'habitatge sense ànim de lucre.

La trobada europea de la GPR2C va fomentar el debat sobre el significat del dret a la ciutat a la regió, les diferents maneres de promoure l'intercanvi d'experiències sobre el dret a la ciutat i sobre el procés d'Hàbitat III i la inclusió del Dret a la ciutat a la Nova Agenda i en les polítiques públiques regionals. Podeu consultar el comunicat sorgit de la trobada.

D'altra banda, alguns participants han escrit articles posteriors, que podeu consultar a continuació:

Multimedia