XI Curs Drets Socials – Drets socials i desigualtats: diagnòstic i propostes d’intervenció
Presentació del Curs
L’augment de la desigualtat econòmica i social en el món és un fet contrastat cada any per nombrosos informes d’organismes internacionals. Després de la crisi de 2008, la percepció d’aquesta realitat s’ha estès mentre les seves conseqüències resulten cada vegada més difícils d’ocultar. Però, importa la desigualtat? Què ha significat històricament l’ideal d’igualtat i què pot significar avui? En tal cas, és injusta tota desigualtat? Com tracta la igualtat i les diferències el nostre ordenament jurídic? Quina relació hi ha entre el principi d’igualtat i els drets? Com podem pensar avui la igualtat en un món globalitzat? Quina relació manté la igualtat amb la participació política? Afecta l’increment de les desigualtats a la garantia dels drets socials? Quins són els seus efectes en l’àmbit de la salut? I en l’educació? I en les esferes productives o reproductives? Com pensar el valor de la igualtat en un planeta finit de recursos escassos? Quin impacte té l’augment de les desigualtats en la garantia del dret a l’alimentació i en el reclam de sobirania alimentària? Com afecta la desigualtat a l’espai públic i a la ciutat? Es pot parlar de democràcia en un món de subjectes polítics tan desiguals?
El curs enfronta aquest i altres interrogants des d’un enfocament decididament multidimensional i atent a la perspectiva històrica. La seva pretensió no és una altra que establir un diagnòstic fecund que pugui enfortir algunes línies programàtiques per a una millor salvaguarda i protecció dels drets socials.
Dates: Del 4 d’octubre al 15 de novembre 2016
Termini d'inscripció: A partir del 9 de setembre fins al 3 d'octubre
Horari: Dimarts i dijous, de 18:30 a 20:00
Adreça: Seu d'ECOS. C/Bailèn nº 5, Barcelona.
Preu matrícula: 80 € * Estudiants i persones en atur 40 €
Més informació: formacio@observatoridesc.org // Tel. 93 302 6882
* Es donarà certificat d'assistència (amb una assistència mínima del 80% de les sessions)
PROGRAMA
Part introductòria
04/10 - Per què, la igualtat? De quina igualtat parlem? – David Casassas, professor de sociologia de la Universitat de Barcelona i membre de l’Observatori DESC.
06/10 - Principi d'igualtat i constitucionalisme social davant de la globalització desigual - Xavier Pedrol, professor de filosofia del dret de la Universitat de Barcelona i membre de l’Observatori DESC.
11/10 – Desigualtat, diferència i discriminació – Natalia Caicedo, professora de dret constitucional de la Universitat de Barcelona i membre del Seminari de dret i gènere.
Blocs temàtics:
13/10 - Desigualtats socials al món de la salut – Joan Benach, professor i investigador de salut pública i director de GREDS-EMCONET (Departament de Ciències Polítiques i Socials, Universitat Pompeu Fabra)
18/10 - Exclusió educativa – Xavier Bonal, professor i Director del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
20/10 - Dret a l’alimentació: sobirans o intervinguts? – Laia Fargas Fursa, responsable de dret a l’alimentació i sobirania alimentària de l’Observatori DESC.
25/10 - L’impacte desigual de la crisi ecològica – Sebastià Riutort, professor de sociologia de la Universitat de Barcelona i col·laborador de l'Ajuntament de Barcelona en l'àrea de Drets Socials.
27/10 - Desigualtats en l’espai urbà – Raúl Márquez, professor d’antropologia de la Universitat de Barcelona i coordinador del Grup de Recerca en Antropologia Jurídica / Irene Sabaté, professora d’antropologia de la Universitat de Barcelona.
03/11 - La dimensió transnacional de les cures: desigualtats invisibles? – Sílvia Bofill, professora d’antropologia de la Universitat de Barcelona i Directora del Grup d’Estudis sobre Reciprocitat.
08/11 - La desigulaltat en els treballs. Presentació del llibre Revertir el guión. Trabajos, derechos y libertad. (Espai a determinar)
10/11 - Democràcia o subjectes polítics desiguals? – Jordi Mir, professor d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Director del Centre d'Estudis sobre Moviments Socials (CEMS) de la UPF.
15/11 - Assemblea del curs : interrogants i propostes.
Amb el suport:
Amb la col.laboració: