Comunicat de l’Observatori DESC en resposta a les noves mesures en matèria d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona
Aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona va presentar noves mesures en matèria d’habitatge. En concret, es van exposar les passes que se seguiran per implementar la nova llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Es tracta de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que vam impulsar des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC i que va ser aprovada el passat 23 de juliol al Parlament de Catalunya.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va constatar que, malgrat el diàleg amb les entitats financeres, les cessions i compravendes no estan tenint lloc. El govern es va referir de forma especial a la SAREB (Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria), l’anomenat banc dolent, que és el principal gran tenidor de pisos buits a la ciutat. Segons dades del registre de pisos buits aportat per la Generalitat de Catalunya, del total de 2.591 pisos de Barcelona, la SAREB disposa de 562.
Ada Colau va comunicar l’enviament de cartes durant aquesta setmana per a realitzar el requeriment a la companyia perquè cedeixi 400 d’aquests habitatges, en aplicació de l’article 7 de la llei 24/2015, relatiu a la cessió obligatòria de pisos buits. A més, es considera el termini d’un mes perquè la SAREB respongui.
La utilització d’aquest recurs que preveu la nova llei és una bona notícia en el treball per a la recuperació del patrimoni en desús, gran part en mans d’entitats financeres. L’increment del parc públic d’habitatges resulta urgent i és necessari disposar de pisos que es puguin destinar a lloguer social i que permetin respondre a les situacions de necessitat d’habitatge en un context d’exclusió residencial severa.
En aquest sentit, és important el fet que es creï un protocol o instrucció adreçat a les persones tècniques i treballadores de l’Ajuntament per tal d’assegurar el coneixement i l’aplicació en tots els casos dels mecanismes de la llei. De la mateixa manera, la unitat especialitzada facilitarà la gestió d’aquests casos, així com de les ocupacions. Ens complau que s’hagin destinat més recursos i personal a aquestes funcions.
Celebrem, doncs, que l’Ajuntament de Barcelona hagi posat fil a l’agulla amb l’aplicació de la llei i esperem que molts d’altres municipis se sumin a la posada en marxa de la llei 24/2015 sense demora. La tasca dels consistoris és imprescindible per a la supervisió de les ofertes de lloguer social obligatori. Així mateix, no poden seguir havent talls de subministraments que podrien evitar-se segons la nova llei, per als quals procedeix també una sanció.
Finalment, des de l’Observatori DESC considerem positiu el treball conjunt amb el grup promotor i la societat civil tant per aconseguir que la ILP d’Habitatge s’aprovés al juliol com per seguir treballant perquè aquesta es compleixi i les administracions públiques la facin seva, acabant així amb la situació extrema d’emergència habitacional.